Saturday, June 26, 2010

Memperolehi Lesen Kelas B

Di Malaysia, pemegang lesen motosikal terbahagi kepada beberapa kelas tertentu iaitu:
 1. Kelas A, kenderaan orang cacat
 2. Kelas B, untuk motosikal melebihi 500cc
 3. Kelas B1, untuk motosikal tidak melebihi 500cc
 4. Kelas B2, untuk motosikal melebihi 500cc
 5. Kelas C, untuk motosikal roda 3

Bagi melayakkan seseorang penunggang itu menunggang dijalanraya secara sah di sisi undang-undang jalanraya, penunggang tersebut perlulah memegang kelas yang telah ditetapkan. Sebagai contoh jika seseorang itu memegang lesen motosikal kelas B2, maka dia hanya boleh menunggang motosikal tidak melebihi 250cc. Jika pemegang lesen tersebut (B2), menunggang motosikal melebihi had yang ditetapkan, dia akan didakwa sama seperti kesalahan tidak memiliki lesen memandu.

Bila disabit dengan menunggang tanpa lesen yang sah, kesalahan kedua pula ialah tidak mendapat perlindungan insuran. Selain daripada itu juga, pemilik kenderaan juga diseret bersama kerana didakwa membenarkan penunggang tanpa lesen memandu yang sah menunggang motosikal miliknya.

Bagi mendapatkan lesen memandu yang sah, kita perlulah mengikuti program yang ditawarkan oleh akedemi memandu yang mengikut piawai JPJ.

Secara ringkas, apa yang perlu dilalui oleh seseorang calon pemandu/penunggang semasa dalam proses mendapatkan lesen memandu/menunggang ialah:

 1. Mengikuti kursus
 2. Ujian undang-undang
 3. Taklimat
 4. Amali
 5. Memperolehi lesen belajar memandu (L)
 6. Belajar menunggang
 7. Ujian penilaian (QTI) sebelum ujian JPJ sebenar
 8. Menjalankan ujian JPJ setelah genap 1 bulan memegang lesen L

(Akedemi Memandu Mega, Pasir Gudang, Mei 2010)

Perkara di atas adalah kepada calon baru hendak memiliki lesen memandu. Bagi yang hendak menaik taraf lesen B2 kepada B, perkara 1 dan 2 dikecualikan, cuma apa yang perlu ialah menghidupkan kembali lesen L, melalui akedemi memandu atau pergi terus ke JPJ. (Panduan Pembelajaran Kurikulum Pendidikan Pemandu 2006: m/s98)

Sumber:

 1. Akedemi Memandu Mega, Pasir Gudang (Mei, 2010)
 2. Panduan Pembelajaran Kurikulum Pendidikan Pemandu, Edisi ke-2 2006, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia

No comments:

Post a Comment